Roladki z cukinii nadziewane mięsem mielonym
składniki:
0,4 kg mięsa mielonego (najlepsze jest cielęce)
2 większe cukinie (młode, aby nie miały dużych pestek)
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
1 cebulka
1 ząbek czosnku – przeciśnięty przez proskę
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
natka pietruszki drobno posiekana
przyprawy: sól, pieprz
wykonanie:
Cukinię kroimy wzdłuż na długie plastry o grubości ok 0,5cm, lekko solimy i odstawiamy aby zmiękła.
Kaszę krótko podprażamy w garnku o grubym dnie z odrobiną masła, zalewamy wodą (wody powinno być ok 2cm ponad kaszę), lekko solimy i gotujemy do miękkości.
Cebulkę drobno kroimy i dusimy na maśle do zrumienienia.
Do mięsa dodajemy: cebulkę, czosnek, jajko, tartą bułkę, natkę pietruszki, kaszę jęczmienną, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią.
Na każdy plaster cukinii, od brzegu nakładamy nieco farszu i zwijamy roladkę. Spinamy wykałaczką.
Roladki układamy w parowarze (najlepiej w jednym poziomie) i gotujemy na parze ok 40 minut.
Podajemy z sosem grzybowym: najlepsze są z kurkowym, lub z innych grzybów leśnych. Możemy wykorzystać również pieczarki .
|
|
Kluski na parze,pampuchy lub parowańce,pod taką nazwą występują.
Składniki:
40 dkg mąki,2 dkg drożdży,2 jajka,5 dkg tłuszczu,około 1 szklanka mleka,2 łyżki cukru
Do przesianej mąki dodajemy mleko rozmieszane z drożdżami i szczyptą soli,żołtka utrzeć z cukrem,białka ubić na sztywno,dodawać do mąki i wyrabiać ciasto,dodać rozpuszczony tłuszcz: margarynę,masło lub olej.Chwilę jeszcze wyrabiać,pozostawić do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką,lekko wałkować na grubość około 2 cm i wykrawać szklanką kółka.Parowańce,bo pod taką nazwą występują u mnie w domu nadziewam kostką czekolady,marmoladą,lub nie nadziewam,bo takie puste świetnie smakują z sosem jagodowym.Pozostawić na stolnicy,zeby podrosły,ale nie na długo,one pięknie rosną na parze.Ja nie mam parowaru więc,przygotowywuję garnek z wrzątkiem,obwiązuję go gazą namoczoną w oleju i wodzie,wówczas ciasto nie przywiera do gazy.Gotuję około 5 minut,pod przykryciem.
Sos jagodowy:
jagody świeże lub mrożone (1/2kg) gotuję ze szklanką wody i z cukrem(do smaku),zabielam śmietaną wymieszaną z 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Podałam ten przepis,bo moi wnukowie mówią,że wakacje to im się kojarzą z parowańcami,a to dla babci jest bardzo miłe.Robię je często,bo są zdrowe,(nie nasiąkają w tłuszczu jak pączki),można je jeść na ciepło,zimno,a jak smakują podsmażone w plastrach na patelni,pycha.Polecam
|
|
KEKS Z JARZYN
po 1 kg marchewki,porów
7590g fasolki szparagowej
9 żółtek
1 puszka niesłodzonego skondensowanego mleka
estragon,szczypiorek,trybula
sól,pieprz
Fasolkę i marchew ugotować w osolonej wodzie 20 min,każde osobno.Możemy też ugotowac je na parze.Pory białe części gotować 10 min.Jarzyny kolejno zmiksować,do marchewki dodać estragon,do fasolki-szczypiorek,do porów trybulę.Do każdej zmiksowanej jarzyny dodać po 3 żółtka,1/3 puszki mleka,doprowić solą i pieprzem.Do natłuszczonej formy wkładać kolejno warstwy;porową,marchewkową ,fasolową .Gotować na parze 1 godz 30 min.Podajemy do pieczonych mies.
|
|
|
|
Krewetki na parze
[*]Mrożone lub świeże krewetki (na porcję dla czterech osób kupiłem około 70 dag.) – najlepiej wybrać takie już przygotowane do jedzenia (z usuniętymi łebkami).
[*]Roszponka lub rukola (jedna paczka),
[*]Pomidorki koktajlowe (1 opakowanie),
[*]Miód naturalny (jedna cała łyżka stołowa),
[*]Ocet (najlepiej balsamiczny),
[*]Oliwa z oliwek,
[*]Sól i pieprz
Zamrożone krewetki przesypujemy do miski, tam je solimy i dodajemy pieprzu (ilość wedle uznania). Odstawiamy na około godzinę lub dłużej (żeby się rozmroziły i delikatnie nasoliły). Z rozmrożonych krewetek odlewamy wodę i wkładamy je do naczynia do gotowania na parze. Jeżeli krewetki są w pełni rozmrożone i wcześniej obgotowane wystarczy im 5 minut gotowania na parze od momentu, gdy woda w zbiorniku wytwarzającym parę zacznie wrzeć. Jeżeli krewetki nie zdążyły się całkiem rozmrozić lub są świeże warto gotować je odrobinę dłużej. Jak długo? Wyjmij jedną (uwaga para jest bardzo gorąca!) i sprawdź czy już jest gotowa.
W czasie, gdy krewetki się gotują na parze robimy szybki, ale bardzo smaczny dresing: do 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek dodajemy łyżkę octu balsamicznego, łyżkę miodu, szczyptę soli i pieprzu do smaku i odrobinę (maksymalnie 2 łyżki) ciepłej wody. Wszystko energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia miodu. Powstaje cudowny dresing winegret o miodowej nucie smakowej (jest pycha!).
Na talerz wykładamy naszą sałatę (może być, co innego niż rukola lub roszponka, ale warto żeby było to coś o wyrazistym smaku), kroimy pomidorki koktajlowe. Na górę kładziemy ugotowane na parze krewetki (przy wyjmowaniu ich z parowaru można łapać za ogonki). Całość obficie polewamy dresingie
|
|
PAMPUCHY
Składniki: 2 szklanki mąki,2,5 dag drożdży,szklanka mleka,1,5 łyżki oleju,2 żółtka,sól,cukier
Drożdże rozmieszać z małą ilością mąki,letniego mleka i cukru,przykryć,odstawić w ciepłe miejsce.Gdy rozczyn zwiększy swą objętość,dodać resztę mąki i mleka,żółtka oraz szczyptę soli.Dokładnie długo wyrabiać,aż ciasto będzie lśniące.
Wlać olej i kilka minut wyrabiać.Znów odstawić do wyrośnięcia.
Następnie uformować wałek i formować kule o średnicy 4-5 cm.
Garnek z gorącą wodą obwiązać gazą lub kawałkiem lnianego płótna,na nim układać pampuchy.Przykryć je głębokim naczyniem i gotować na parze.
Podawać do potraw mięsnych pieczonych lub do drobiu polane masłem.
Pampuchy można nadziewać słodkim lub słonym farszem.
Bardzo smaczne są nadziewane jeżynami,truskawkami i polane śmietaną z cukrem waniliowym.
Po prostu niebo w gębie.
Pychotka.Polecam.
|
|
Pudding warzywny
[background=white]Na 1 porcję puddingu:[/background]
2,5 łyżki kaszy manny
1 i 1/3 szkl mleka wymieszanego z wodą
pol lyzeczki miodu
ziarenka z 1/2 laski wanilii
2 marchewka
1 poietruszka
sol
W garnuszku zalewamy 3/4 z naszej porcji mleka z wodą, a w pozostałej części dokładnie rozmieszać kaszę. Do gotującego się mleka wlewamy kaszę i ciągle mieszamy. Gotujemy kaszę na malutkim ogniu mieszając aż zgęstnieje. Przelewamy do salaterki. Warzywa gotujemy na parze i gdy wystygna miksujemy blendrem i mieszamy z kasza. Przykrywamy folia spozywcza i zostawiamy do ostygniecia w lodowce. Podajemy z sosem i pieczenia. smaczne. POleCam.
|
|
Makaron z brokułami - proste i sprawdzone polecam przepis od lat
Składniki:
- 150 – 200 g makaronu (ja używam pene)
- 1 brokuł
- 4 listki laurowe
- 18 zielonych oliwek bez pestek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 łyżek zmielonych migdałów (nie więcej)
- 3 łyżki bułki tartej
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- do serwowania: oliwa z oliwek extra virgin, tarty ser parmezan
Przygotowanie:
Gotować makaron w osolonej wodzie przez około 10 min., aż będzie al dente. W międzyczasie pokroić brokuła na różyczki. Gotować na parze wraz z listkami laurowymi przez około 6 min., aż będzie al dente, oprószyć solą. W międzyczasie pokroić oliwki na plasterki, drobno posiekać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni razem z czosnkiem, następnie dodać oliwki i zmielone migdały, chwilę razem podsmażyć, dodając 1 łyżkę wody. Na drugiej, suchej patelni zrumienić bułkę tartą. Odcedzić makaron, wymieszać z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami oraz bułką tartą. Polać oliwą z oliwek extra virgin, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, serwować z tartym parmezanem.
|
|
Szaszłyczki z kurczaka z młodymi ziemniaczkami
0,5 kg pierski z kurczaka
pomidorki (najlepiej cherry)
cebulka lub por
suszona żurawina
ser mozarella
młode ziemniaczki
masełko
czosnek granulowany
ulubione przyprawy
lubczyk
Piersi z kurczaka i ser kroimy w kosteczkę (ok 5cm na 5 cm). Cebulke lub por w grubsze piórka tak aby można było nadziać na patyczek. Zurawinę zalewamy na 5 min wrzątkiem aby zmiękła. Piersi doprawiamy według uznania. Nadziewamy kolejno: piersi tak aby stanowiły spód szaszłyka, żurawinę, mozarelle, pomidorka i cebulkę. szaszłyki muszą "stać" na podstawie z kurczaka. Posypujemy całośc ulubionymi ziołami (nie za dużo)
Ziemniaczki myjemy i nacinamy na krzyż, wkładamy odrobinę masła, pruszymy solą i czosnkiem (ewentualnie ziołami).
Szaszłyczki układamy w dolen naczynie parowara, ziemniaczki "piętro" wyrzej, całośc gotujemy na parze ok 30 min.
Smacznego
|
|
Pampuchy z wiśniami-50dag mąki pszennej, 2jajka, 5dag drożdży, 1szkl. ciepłego mleka, 4łyżki cukru, szczypta soli, 20dag wydrylowanych wiśni(można użyć innych owoców). Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą i rozczynem. Zagniatamy ok.10 min, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 12 części i formujemy bułki. Każdą nadziewamy owocami. Odstawiamy na 15 min. Gotujemy ok. 10 minut na parze. Można polać śmietanką i posypać cukrem.
|
|
Gołąbki gryczane
Składniki; ziemniaki ( po starciu surowych ma wyjść 3 szklanki), 1 szklanka kaszy
gryczanej, 1-2cebule, 5 dag smalcu ze stopionej słoniny, 1 główka białej kapusty,
kostka bulionowa,sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: po starciu ziemniaków na tarce wsypac do nich surową kaszę gryczaną.
Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę przysmażyć na tłuszczu. dodać do farszu,
przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać, po czym zawijać farsz w liście
kapusty , uprzednio
sparzonej. Układać w parowarze niezbyt ciasno, poniewaz gołąbki napęcznieją. Zalać
gorącą wodą z rozpuszczoną kostką bulionu. Parowac dość długo.Podawać z sosem grzybowym lubpolane stopioną słoninką z cebulką. Można je jeść na drugi dzień przysmażone na
patelni.Także bardzo smakują.
|
|
przepis na kurczaka gotowanego na parze. czas 30min. składniki; 600g. udek z kurczaka bez kosci kilka małych marchewek lub jedna pokrojona duża 1 łyżeczka soli ziołowej 1 łyż.ostrej papryki niecała łyżeczka tymianku ulubione warzywa mogą być mrożone. krok1. mieszam przyprawy ze sobą . Udka rozkładam posypuje miksem przypraw kłade marchewki i zawijam. z wierzchu obtaczam w przyprawach.2. wstawiam do gotowania na parze ok.25min. 3. do tego proponuje warzywa te wystarczy gotować na parze 15min. Smacznego. Mariusz Wołosiuk STRZELCE 74 24-150 NAłęczów tel.664-237-221
|
|
Jednoparowiec
Nie jestem dobrym kucharzem,ale podam przepis na zdrową,kolorowę potrawę.
Pierś drobiową myję,osuszam i kroję na większe kawałki.Dodaję umyte i pokrojone w paseczki warzywa :paprykę,cukinię,cebulę,pieczarki,kalafior lub brokuł (dzielę na różyczki),marchewkę,praktycznie można wszystkie warzywa dodawać,pyszna jest pietruszka,oj zapomniałbym o ziemniakach.Ziemniaki wybieram bardzo małe,lub większe kroję w talarki.Wszystko delikatnie mieszam,posypuję koperkiem i ziołami prowansalskimi i paruję.Danie jest pyszne,szybkie,każdy potrafi zrobić i każdemu się uda.Polecam z serca,bo to danie od serca .Do tej potrawy już nie potrzeba żadnych surówek,ja lubię polać sosikiem,czyli mieszam 1 łyżkę jogurtu naturalnego z 1 łyżką majonezu,do tego przeciśniety przez praskę czosnek,około 4 ząbków,odrobina soli i cukru i pokrojoną natkę pietruszki.
|
|
ryz z jablkami
4 szklanki ryzu
1 kg jabłek
cukier
3 łyżki cukru trzcinowego
cynamon
50 g masła
smIetana
cukier wanilinowy
Ryż opłukać kilka razy, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Następnie gotować na parze ryż do miękkości.
Jabłka obrać, pokroic w czastki posłodzić do smaku, dodać cynamon i troszkę masła. Wszystko wymieszać i ugotowac na parze.
Uparowany ryz wymieszac z cukrem waniiowym.
Formę żaroodporną wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, na to jabłka i na górę drugą połowę ryżu. Wierzch posypać odrobiną cukru wanilinowego i cukrem trzcinowym, zetrzeć resztę masła. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Zapiekać ok. 20-30 minut do zrumienienia ryżu.
Śmietankę rozrobić z odrobiną cukru wanilinowego i zwykłym cukrem do smaku.
Ryż podawać na ciepło polany śmietanką. SMAKUJE WSZYSTKIM.
|
|
Łososia paruję,później okładam plasterkami cytrynki,tak niby z pod pierzynki,odrobinę imbiru daje smak swój,bo to jest przepis tylko mój,jabłuszko w kosteczkę kroję,dodaję kozi ser,lecz kozy nie doję,do koloru pomidor dodaję,odrobina pieprzu-zielony koperek jest zawsze na wierzchu.Delikatnie mieszam,majonezem dekoruję i tym świetnym daniem swych gości częstuję.
|
|
Wyśmienity dorsz z nutką imbiru z brązowym ryżem w towarzystwie kolorowych warzyw.
Składniki:
- 2 torebki brązowego ryżu
- duży filet dorsza
- sok z cytryny
- 2-3 łyżki świeżego imbiru
- 2 duże marchewki
- 1 duża, czerwona papryka
- 2 garści żółtej fasolki
- 1 pęczek szaragów
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta vegety
Czas przygotowania: 10min
Czas gotowania na parze: 40min
Danie dla 4 osób.
Stopień trudności: łatwy
Kaloryczność: niska
1. Przygotowanie składników
* Filet z dorsza: Przekroić na 4 części. Następnie delikatnie płuczemy go w zimnej wodzie. Wkładamy kawałki ryby do miseczki i polewamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanego dorsza wkładamy do lodówki na ok 20 min.
*Imbir: Płuczemy pod zimną wodą. Kroimy w cienkie paski.
*Marchew: Obieramy, a następnie płuczemy pod zimną wodą. Kroimy w krążki o grubości ok 1-1,5cm.
*Żółta fasolka: Wystarczy opłukać pod zimną wodą i poodcinać końca z obydwu stron.
*Papryka: Myjemy pod zimną wodą i kroimy w paski o szerokości 3-4cm.
*Szparagi: Myjemy pod zimną wodą. Odcinamy końce. W przypadku, gdy szparagi są dość grube należy ich skórkę lekko oskrobać.
2. Przygotowanie parowaru
* Wlewamy wodę do parowaru do poziomu maksimum. Układamy półki i przygotowujemy pojemnik do produktów sypkich. Ustawiamy czas gotowania na parze na 40min.
3. Gotowanie na parze
* Ryż
Do pojemnika przeznaczonego na produkty sypkie wsypujemy 2 torebki brązowego ryżu. Zalewamy go wodą w proporcji na 1 szklankę ryżu dajemy 1 szklanke wody ( woda powinna wystawać ok 1cm powyżej poziomu ryżu). Wkładamy do parowaru.
Czas gotowania ryżu: 40 min.
*Filet z dorsza
Po 20 min wyjmujemy filet z dorsza z lodówki. Kawałki ryby posypujemy delikatnie solą i czarnym pieprzem. Na wierzch filetów kładziemy 2-3 łyzki świeżego imbiru pokrojonego wcześniej w cienkie paski. Wkładamy do parowaru.
Razem z dorszem wkładamy posypane vegetą krążki marchwi, gdyż wymagają one dłuższego gotowania.
Czas gotowania dorsza i krążków marchwi: 20min.
*Warzywa
Po upływie 10min od włożenia marchwi i dorsza dodajemy do parowaru kawałki papryki, żółtą fasolkę oraz szparagi oprószone wcześniej szczyptą vegety.
Czas gotowania warzyw: 10 min.
Po 40 minutach wyłączamy parowar i wykładamy na talerze nasze wszystkie składniki, które stworzą przepiękną, kolorową kompozycję oraz zachwycą najbardziej wybredne podniebienia.
Życzę smacznego.
|
|
Zupa selerowa z parowaru z chipsami buraczkowymi
Składniki:
1 kg. selera (korzeń),
2 cebulki,
15 dag sera plesniowego np. lazur
200 ml. śmietanki słodkiej 36%
2 buraczki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Seler,cebulę pokroić, dodać trochę wody (tyle, aby można było wszystko poźniej zmiksować) i gotować do miękkości na parze . Następnie gdy warzywa będą już miękkie, dodać pokruszny ser pleśniowy , wlać śmietanę i doprawić wszystko solą i pieprzem. Wszystko zmiksować. Jesli zupa bedzie za gęsta, dodać trochę przegotowanej wody (konsystenca powinna być rzadkiego budyniu). Buraczki obrać i pokroić na bardzo ciennkie plastry i usmażyć na oliwie. Zupę wlać na talerze i udekorować chipsami buraczanymi.
Warzywa z parowaru z sosem winegret
Składniki:
2 marchewki,
100 g fasolka szparagowej,
2 ziemniaki,
2 cukinie,
150 g kalafiora,
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 cytryna (sok),
sól,
pieprz
koperek zielony
natka pietruszki
Przygotowanie:
Obrać marchewki i ziemniaki. Z fasolki usunąć włókna. Kalafior podzielić na różyczki. Marchewki, ziemniaki i cukinie pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić w paski. Wszystkie warzywa włożyć do miski parowej i gotować przez 20 minut. Ciepłe warzywa wyłożyć do salaterki, posypać posiekaną zieleniną, polać sosem winegret przyrządzonym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu .
Ostatnio edytowany 21 lutego 2013 r. o 13:22
|
|
Filet z kurczaka ryż i warzywa:
✔ Filet z kurczaka 1szt. na 1 osobę
✔ 50g ryżu długoziarnistego na 1 osobę
✔ Brokuł
✔ Marchew
✔ Seler
✔ Natka pietruszki
✔ Przyprawa do kurczaka pikantna
Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka pikantną. Następnie wraz z ryżem i warzywami: brokuł, marchew, seler gotujemy na parze. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę z następujących składników:
✔ Sałata masłowa
✔ Kapusta pekińska
✔ Czerwona papryka
✔ Pomidor
✔ Rzodkiew
✔ Czarne oliwki
✔ Sos sałatkowy winegret
Wszystkie składniki siekamy w drobne elmenty, przyprawiamy sosem sałatkowym winegret i dodajemy produkty przygotowane na parze.
Życze smacznego
Sebastian
Poniżej zdjęcia przygotowanego dania:
http://images35.fotosik.pl/1817/bb7cf8a4c0ea4a33.jpg
http://images50.fotosik.pl/1862/2c60fd9d9987dfa7.jpg
http://images35.fotosik.pl/1817/63a549267c7279ee.jpg
Ostatnio edytowany 21 lutego 2013 r. o 21:11
|
|
Makaron w Parówkach
makaron spaghetti (pół opakowania)
parówki drobiowe 10 szt
sos pomidorowy
Parówki drobiowe obieramy z plastikowej skórki i dzielimy każdą na trzy części. Makaronem spaghetti (surowym) nabijamy części parówek po kilka makaronów w każdą część. Tak przygotowane parówki z makaronem wrzucamy do parowaru(można dorzucić luzem jeszcze trochę makaronu). Polewamy sosem i gotowe. Danie bardzo ciekawie wyglądające(takie robaczki wychodzące z kiełbasek).
Szybko i efektownie, a dzieciom zawsze smakuje. SMACZNEGO
|
|
Klopsiki na parze z miętową salsą
Klopsy: 500 g chudego mięsa mielonego z indyka lub kurczaka, 2 lyżki musztardy ostrej, lyżeczka przyprawy 18 ziól ojca Mateusza (mieszanka ziół zamiast soli i pieprzu), łyżeczka Czubricy Bługarskiej, 1 jajko, 1 cebula (fioletowo lub zwykła) posiekana drobno, płatki owsiane zamiast bułki tartej
Salsa (1 porcja do 3 klopsów dużych): pomidor sparzony pokrojony w kostkę, pół łyżeczki octu balsamicznego, pół łyżeczki oliwy, łyżeczka przyprawy Pomidory z chilli i oregano
świeże listki mięty
Dodajemy do mięsa mielonego: musztardę, jajko, cebulę oraz czubricę i przyprawe 18 ziół ojca mateusza. Ugniatamy i dodajemy płatki owsiane, aby masa była gęsta i umożliwiała uformowanie klopsów. ta ilość zajeła mi 2 piętra w parowarze. Misy parowaru wykładamy folią i na nich układamy uformowane z mięsa kuleczki. Gdy już ułożymy wszystko to gotujemy w parowarze ok. 25-40 min zależy od uformowanych przez nas kulek.
Salsa: Sparzonego i obranego pomidora kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekaną mięte, ocet balsamiczny, oliwe i przyprawę "Pomidory z chilli i oregano". Mieszamy i gotowe.
Mięta daję orzeźwiający i zaskakujący smak, ale można też dodać bazylię lub pietruszkę.
|
Strona 6 z 8
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|